Epistel

Epistel: »noget tilsendt«, dels betegnelse for apostelbrevene i Det ny Testamente (»epistelen skriver evangelisten . . .«) [1] dels brugt om digtning i brevform.

Epistlen på vers er en genre*, der går tilbage til antikken* (Horats, Ovid). Det berømteste nordiske eksempel er Bellmans: Fredmans epistlar. Bellman hentyder med sin epistel-betegnelse til apostelbrevene [2].

Prosa-epistlen kendes fra Holberg. Hans 539 »Epistler, befattende adskillige historiske, politiske, metaphysiske, moralske, philosophiske, item skiemtsomme Materier« er korte essays*: de fremtræder som svar på breve fra en opdigtet NN, der har fremsat de synspunkter, som Holberg tager under kritisk behandling.

[1] Paulus skriver en epistel til galaterne:

Paulus ... og alle brødrene, som er med mig, til menighederne i Galatien: Nåde være med Eder og fred fra Gud Fader og vor Herre Jesus Kristus . . .

(Gal. 1, 1-3)

[2] Bellman parodierer apostelbrevet:

N:r 6. Till the galimater på hinsidan then konungsliga Djurgårdenom.

Käraste bröder, systrar och vänner, med hälso och frid!
Med öl som bränner . . .

(Fredmans epistlar, 1790)

Til toppen

Glossary

Epistel

En epistel er en betegnelse, der dækker forskellige genrer, men her på siden menes en ræsonnerende tekst, en meningstekst, der ofte er formet som et brev og omhandler en aktuel problematik, hvor afsenderen i sproglig fri og personlig form fremlægger andres og egne synspunkter på sagen. Genrebetegnelsen kendes bl.a. fra Ludvig Holbergs samling af epistler som han skrev i perioden 1748-54)

Horats

Horats (Quintus Horatius Flaccus) var en romersk digter, der levede fra år 65-8 f.Kr. Læs mere om Horats i Den Store Danske.

Antologien til dansk | ISBN 978-87-998642-2-5 | © Redaktør og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt